Zakje molenstenen 200 gr.

Artikelnummer: 04.034

Oud Hollands zakje molenstenen

Jute zakje gevuld met echt authentieke dropjes: OER-Hollands! De dropjes worden bereid met originele ingredienten. Voor het receptuur gaan we terug naar de oorsprong: de traditionele wijze van het dropmaken hanteren we nog steeds. Want alleen op die manier proef je de heerlijk zachte, ietwat zoete smaak van echte drop. Deze Hollandse dropjongens weten er wel raad mee. Klasse!
 

productiemethode 

De zoethoutwortels worden van de struik afgeknipt en in de zon gedroogd. De struik zelf gaat terug in de grond en groeit weer aan. De wortels worden gemalen en met water tot een pap gemaakt. Deze wordt gefilterd en ingedikt tot blokdrop, een geconcentreerd dropje zoals dat in de winkel komt. Deze blokdrop gaat naar de dropfabrikant, die het weer verdunt en mengt met andere smaakstoffen (honing, salmiak) en verdikkingsmiddelen (zoals gemodificeerd zetmeel). Bij een temperatuur van 135 °C gaat het zetmeel verstijfselen, en ontstaat er een deeg, qua structuur gelijkend op brooddeeg, dat in vormen geperst wordt. Deze vormen worden eerst gemaakt van maiszetmeel, waarin het dropje wordt uitgehard. Het uitharden duurt 36 uur, bij een temperatuur van 65 °C. Daarna wordt het zetmeel van de dropjes geblazen en worden ze van een glansmiddel voorzien.

Smaak

Glycyrrizine, afkomstig van het zoethoutextract in drop, is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de karakteristieke dropsmaak. Het is ongeveer vijftig keer zoeter dan kristalsuiker. Drop heeft door ammoniumchloride een zeer kenmerkende salmiaksmaak. Nederlanders zijn meestal drop gewend en eten het dan ook met smaak op. Deze smaak wordt echter niet door iedereen gewaardeerd, met name bij dubbelzoute drop. Ook zijn er likeuren, zoals Dropshot, met dropsmaak. Ook is er (vooral in Groot-Brittannië) een dropstroop te koop voor pannenkoeken of als broodbeleg.
Powered by webXpress